Ajankohtaista

Piikkiön seurakunnan kanttori Tiina Ilonen Pisara-ohjelmassa 4.5.2019. Voit katsoa ohjelman Yle Areenasta.

Ohjelmassa Tiina kertoo työskentelystään musiikin parissa. Näemme ja kuulemme miten ilmaisuvoimainen soitin urut voi olla.

—————————————————————————————————

Uusien urkujen rakentaminen Piikkiön kirkossa etenee hyvin

——————————————————————————————–

Ensimmäisiä osia tuotiin Piikkiöön 1.4.2019.

——————————————————————————————————

Vuonna 1964 rakennettujen urkujen purkaminen aloitettiin sunnuntaina 24.2.2019. Uusia urkuja päästään kuulemaan heinäkuussa.

Kuvien alla tarkemmin tietoa urkuprojektista.

Kirkossa on ollut Kangasalan urkurakentamon vuonna 1964 rakentamat urut. Vaikka urut toimivat edelleen kohtuullisen hyvin on niissä ollut tasaisesti pieniä vikoja. Lisäksi soitin rakennettiin 1960-luvun puolivälissä, aikana, jolloin toisaalta urkujenrakennus oli Suomessa melkoisessa myllerryksessä ja toisaalta rakentamiseen käytetyt materiaalit eivät olleet soittimen kannalta välttämättä ensiluokkaisia. Se, että urut rakennettiin urkuparven toiseen nurkkaan vaikeutti yhteistyötä kuorojen tai solistien kanssa. Siksi Piikkiön seurakunta on kerännyt rahaa jo vuodesta 2004 lähtien uusia urkuja varten ja seurakuntayhtymään liittymiseen mennessä kokoon ehti kertyä yli 106 000 euroa.

Vihdoin vuonna 2017 päästiin uusien urkujen suhteen tositoimiin. Uusien urkujen tavoitteeksi asetettiin ”hyvin soiva, soitettava, toimiva, luotettava ja helposti huollettava soitin, joka soveltuu musiikin toteuttamiseen niin soolo- kuin säestystehtävissä”. Piikkiön kirkossa järjestetään konsertteja ja usein musiikkipainotteisia messuja, joissa urkuja käytetään monipuolisesti sekä itsenäisenä instrumenttina että yhteismusisoinnissa. Tarjouspyyntö julkaistiin maaliskuun lopussa 2017 ja määräaikaan mennessä uusista uruista jätti tarjouksensa kolme urkurakentamoa, joista laatuarvioinnin perusteella kaikki vaaditut kriteerit täytti suomalainen Urkurakentamo Virtanen. Virtanen on tunnettu viimeistellystä laadustaan ja kaikkien osien huomioonottamisesta rakentamissaan uruissa.

Uusien urkujen julkisivun tyylilliseksi esikuvaksi päätettiin ottaa Piikkiön kirkon ensimmäisten, K.G. Wikströmin 1897/1904 rakentamien urkujen julkisivu. Piikkiön kirkko on suhteellisen suuri ja vaikka nykyisistä uruista sinänsä lähtee ääntä, on sointi kapea, eikä sointi varsinaisesti täytä kirkkosalia. Siten uusissa uruissa päädyttiin ottamaan mallia 1800-luvun loppupuolen kuuluisan saksalaisen urkujenrakentajan Friedrich Ladegastin uruista, jotka ovat tunnettuja leveästä ja lämpimästä soinnistaan. Ladegastin soinnilliset ratkaisut eivät myöskään poikkea suuresti Suomessa tuohon aikaan rakennetuista urkuista. Tulevissa uruissa äänikertoja on 20. Vaikka uusissa uruissa on äänikertoja vähemmän kuin aikaisemmissa uruissa, on niillä jokaisella, toisin kuin entisten urkujen joillakin äänikerroilla, oma urkujen käytettävyyttä lisäävä roolinsa. Näillä näkymin uusia urkuja päästään kuulemaan kesäkuun puolenvälin tienoilla.